De Grimas achter de Kamerjas

Musical Maas en Waal was goed op weg om hun nieuwe musical vorm te geven. Maar op een zeker moment liep het vast. Dit gebeurde in een laatste fase van het schrijfproces. De regisseur sprak met de schrijvers af dat er – met hun toestemming – werd gezocht naar een scriptdokter. Hieronder een kleine blik op dat proces.

(Toneelstukken worden niet op magische wijze geschreven. De afbeeldingen in dit artikel laten dit zien. De plaatjes zijn gegenereerd door A.I. van Bing)

Dat de schrijvers van het stuk toestemming geven is cruciaal voor het proces. Het toneelstuk was in de ogen van de schrijvers namelijk al bijna af, terwijl de regisseur het nog als een halffabricaat zag. Twee totaal verschillende visies op hetzelfde product. Als je als schrijver dan te horen krijgt dat ‘er nog het een en ander aan schort’ is dat even slikken.

Dat de schrijvers van het stuk toestemming geven dat er een scriptdokter wordt gezocht, is cruciaal voor het proces.

Maar niet voor de schrijvers van ‘De Grimas achter de Kamerjas’. Zij waren héél leergierig en wilden er alles aan doen om het stuk nog beter te maken dan het al was. Dus toen ik op zekere dag in de zomer bij hun aan de keukentafel het stuk besprak (Scriptanalyse ) waren zij twee sponsen die blij waren met alle tips en handigheidjes om het stuk beter te maken. Tijdens de analyse besprak ik tot in detail waar in het stuk de pijnpunten lagen. Dit is overigens zelden daar waar het niet lekker loopt, dat ligt altijd in de scènes ervoor.

Daarna kwam de keuze. Is er een scriptdokter nodig of een schrijfcoach. Een scriptdokter neemt het hele stuk of delen ervan uit handen en schrijft zelf mee. Een schrijfcoach blijft aan de zijlijn en analyseert en adviseert. Maar je krijgt ook schrijfles. Je leert alles over plotlijnen, spanningsopbouw en karakters bouwen. Dit gaat in (twee)wekelijkse bijeenkomsten, waarbij je samen de teksten bespreekt.

Een scriptdokter neemt het hele stuk of delen ervan uit handen en schrijft zelf mee. Een schrijfcoach blijft aan de zijlijn en analyseert, adviseert en geeft eigenlijk toneelschrijfles.

Er werd gekozen voor een hybride vorm waarbij we twee wekelijks bij elkaar kwamen voor coaching. En sommige delen werden door mij volledig herschreven.

Dit hele proces werd herhaald tot de schrijvers zelf konden zeggen: “Ja! Dit is het verhaal wat we willen vertellen.” En dan weet je dat je klaar bent.

Lees hier meer over ‘De Grimas achter de Kamerjas’.