Grenslicht

In 2014 speelde Naat Piek het avondvullende toneelstuk Grenslicht. Auteur: Gert-Jan Peeters. Regie was in handen van Sofie van den Krommenacker. Poster van Errol D. Jokhoe. Hieronder de poster en de recensies uit die tijd.

Details

Titel: Grenslicht

Personen: 16

Categorie: Avondvullend

Aantal blz: 60

Genre: Oorlogsdrama

Duur: 90 minuten

Extra: De maximale bezetting is 14 dames, 20 heren en 6 kinderen. Maar met behulp van bepaalde rollen te dubbelen kan die bezetting teruggebracht worden tot een minimale bezetting van 8 dames, 7 heren en 6 kinderen. Daarnaast kan de bezetting (zowel maximaal als minimaal) aangevuld worden met de nodige figuratie.

Inhoud

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, maken de familie de Franq en de familie Geeraerts uit het Belgische dorpje Zemst zich klaar om naar Nederland te vluchten. Ondanks een groot verschil in klasse, bestaat er een bijzondere vriendschap tussen beide moeders en hun dochters Vonneke en Kathleen.

Op de dag van vertrek worden zij echter bruut overvallen door de voorhoede van het Duitse leger. Het ondenkbare gebeurt en terwijl familie de Franq naar Antwerpen vlucht, is familie Geeraerts genoodzaakt achter te blijven.

GRENSLICHT is een theaterstuk geïnspireerd door Belgenkamp Vluchtoord te Uden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over wanhoop, verdriet en pijn. Over leven en overleven. Over hoop, verlichting en uiteindelijk bevrijding. Een stuk over de eigen historie.

Meer info

De Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar geleden bestond Europa uit verschillende grootmachten. Ze leefden op gespannen voet met elkaar. Aan de ene kant bevonden zich de ‘geallieerden’ (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland) En aan de andere kant de ‘centralen’ (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Italië). Op 28 juni 1914 wordt aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk vermoord. De ‘centralen’ reageerden met een streng ultimatum aan het Koninkrijk Servië. De eerste wereldoorlog stond op het punt van uitbreken.

Neutraal

Het Koninkrijk der Nederlanden bleef in de hele situatie neutraal. Dat bracht nog tal van verplichtingen met zich mee, zoals het opvangen van vluchtelingen. Terwijl Europa zich voorbereidde op een langverwacht conflict, maakte Nederland zich klaar voor het opvangen van een ongekende vluchtelingenstroom.

Uden (of een ander grensdorp, waar dezelfde problematiek speelde)

Het Brabantse dorp Uden bood de Nederlandse politiek een stuk heide aan om de enorme vluchtelingenstroom op te vangen. Vluchtoord Uden opende haar poorten in februari 1915.

Wat vond het publiek?

Lees ook onderstaande artikelen

Brabants Dagblad 3008-2014
‘Grenslicht, verhaal dat er 100 jaar over deed verteld te worden’

Brabants Dagblad 08-09-2014
Nog enkele kaarten voor extra voorstelling Grenslicht in Uden

Brabants Dagblad 18-02-2015
Honderd jaar geleden eerste Belgische vluchtelingen naar Uden

Kliknieuws 29-08-2014

Kliknieuws 01-08-2014